MIN TRÄDGÅRD

Intresset för trädgård har jag haft sedan jag var liten. Mitt första växthus fick jag när jag fyllde 15 år. Jag försörjde hela familjen på tomater långt in på hösten. Efter tio år såldes gården och jag fick vänta i tio år på mitt nya växthus, vilket jag fick sommaren 2001. Det var en stor fröjd att få odla tomater i växthus igen och inte i hinkar och krukor som tidigare.

Alla årstider har sin tjusning och jag tror inte att vi skulle må bra utan dessa årstidsskiftningar. Alla människor har sin favoritårstid. Min är våren. Då börjar allt få liv igen och man kan gå en runda i trädgården och se vad som hänt dag för dag. Det är underbart när man får plocka in sin första bukett med vintergäck och snödroppar.

När jorden har torkat upp efter vintern kan man börja gräva och plantera de växter som man tänkt och fantiserat om under vintern.

Sommaren är en härlig tid då man väntar på sin första rädisa och när man kan göra sin första paj av egenhändigt odlad rabarber. Denna årstid lämpar sig bra till att snickra och laga diverse saker. En del växter kan planteras under sommaren men framförallt är det en årstid som man bara ska njuta av och sköta om sin trädgård i form av vattning och ogräsrensning.

Hösten är en skön årstid. En del människor tycker att den är stressande när man ska ta tillvara allt som vuxit under sommaren. Man behöver dock inte ta tillvara allt. Fåglarna blir mycket glada om det sitter körsbär kvar och likaså vinbär. Fåglarna tillhör ju också trädgården.

Under hösten låter man allt gå till vila. Helst ska man inte städa så mycket. Den där rishögen som blivit liggande kan bli ett bra bo för igelkotten som är bra på att äta sniglar.

Hösten är en ren njutning när man ser alla olika färger på träd och buskar. Lukten av förmultning påminner mig om svampplockning som också hör hösten till.

När vintern kommer är det mysigt att sitta inne och läsa trädgårdsböcker och fantisera om vad man vill göra när våren och sommaren kommer. För min del blir det mesta bara fantasier. Så länge man har sina fantasier kan man vara lycklig.

När sedan det nya året inträder börjar det krypa i mina fingrar igen. Då vill jag börja så och väntar alltid otåligt på den första vintergäcken.

Detta var lite tankar om min tid i trädgården som aldrig kommer att bli färdig, vilket inte är meningen heller.

 

 

Tillbaka till Startsidan